Getest: Boxx van Engie (Electrabel)

Energie is niet goedkoop en dus zoeken we steeds meer naar allerlei oplossingen om onze factuur betaalbaar te houden. Veranderen van leverancier, deelnemen aan groepsaankopen, led verlichting plaatsen, enz. En dan uiteraard zo zuinig mogelijk omgaan met alles. Als je je verbruik goed in de gaten wil houden en bijsturen waar mogelijk, dan is de Boxx van Engie een mogelijke oplossing, de slimme thermostaat met real time info. Ik mocht het toestel alvast testen.

De installatie wordt uitgevoerd door techniekers aangesteld door Engie. Bij mij werd een module geplaatst op de gasmeter, elektriciteitskast en eentje werd aangesloten op mijn verwarmingsketel. In de woonkamer kwam dan de Boxx zelf te hangen.

Engie Boxx

Boxx laat je toe om met vier programma’s te werken voor je verwarming:

  • wanneer je niet thuis bent
  • wanneer je thuis bent
  • comfort (bv avond voor tv)
  • nachttemperatuur

Vooral het onderscheid tussen gewoon thuis en comfort vind ik wel handig. Als je ’s avonds stil zit, krijg je het al snel beetje frisser.

Je temperatuur regelen wordt trouwens zeer duidelijk uitgelegd in deze video.
https://www.youtube.com/

 Real time info

Boxx geeft je ook exact aan hoeveel je op het moment verbruikt van elektriciteit of gas. Wanneer je bv je micro-oven opzet schrik je toch even van het verbruik.

Daarnaast zie je ook je historiek van verbruik, per dag, per week, per maand. Wanneer iedereen zijn douche genomen heeft is gelijk ook duidelijk.

Je ziet dus snel waar je piekmomenten zitten. Probeer eens een iets kortere douche te nemen en kijk eens na een week wat het effect is in verbruik.

Boxx verbruik energie

Modulerende ketels

De iets duurdere ketels werken op een iets ander principe dan de doorsnee ketels. De standaard werken gewoon aan/uit. De duurdere gaan je temperatuur zachtjesaan verhogen tot de gevraagde/ingestelde temperatuur. De verlaagt je energieverbruik. Heb je dus zulke ketel en wil je van deze functionaliteit blijven gebruik maken, moet er een bijkomende converter geïnstalleerd worden. Kostprijs (volgens technieker): bijna 100 euro. Hou hier dus rekening mee.

 

Bediening via Boxx app

Zowel voor iOS als Android bestaat een app om je Boxx te bedienen. En van gelijk waar. Ga je later thuis zijn dan voorzien, dan kan je je temperatuur verlagen, of je komt vroeger thuis dan kan je je de temperatuur reeds hoger zetten zodat het lekker warm is als je thuis komt.

Installatie van de app is vrij eenvoudig, maar heel stabiel is het nog niet. Regelmatig had ik geen connectie. Bij navraag een gekend probleem waar men aan werkt. Hopelijk opgelost eens het winter is.

Uitbreidingen

Je kan nu ook de Philips Hue-sfeerlampen gebruiken en aansturen via Boxx. Je hoeft je zetel niet uit als je ze aanstuurt via de smartphone app.

Ook een uitbreiding zijn de slimme stekkers. Hiermee kan je exact nagaan wat het toestel dat je daarop aansluit verbruikt.

 

Conclusie

Is dit toestel zijn investering waard? Want gratis is het niet. Het geeft je alvast een goed inzicht in je energieverbruik. Voor mij is het instellen van de verschillende temperaturen en de bediening via de smartphone een win.

Ga ik écht besparen en het terugverdienen? Valt moeilijk te voorspellen, hangt van je huidige verbruik af. En dan niet te vergeten dat het verbruik eigenlijk maar een klein deel van je factuur uitmaakt als je single bent. Voor gezinnen ligt dat uiteraard anders.

Meer info:  https://www.engie-electrabel.be/nl/particulier/boxx-besparen-energie-verbruik-thermostaat

 

Tags: