Hoeveel kost trouwen?

Heb jij onlangs “ja” gezegd tegen je partner en zijn jullie van plan een groot huwelijksfeest te geven? Of hou je het liever eenvoudig en gezellig? Hoe dan ook , trouwen kost geld. Maar hoeveel dan wel, vroegen wij ons af.

Een droomjurk, een gezellig feest, foto’s, ringen, een exotische huwelijksreis, … aan trouwen zijn toch wel wat kosten verbonden. Alles hangt natuurlijk ook af van hoe jullie precies gaan trouwen. In de eerste plaats zijn er enkele belangrijke formaliteiten. Zo is er de aangifte of de ondertrouw, minstens 14 dagen voor het echte huwelijk, waarbij de praktische zaken voor de trouw worden geregeld. Je dient je hiervoor aan te melden bij de burgerlijke stand van het gemeentehuis. Nadien kunnen jullie het wettelijk huwelijk plannen dat door de burgemeester of de schepen van burgerlijke stand wordt voltrokken. De kostprijs voor het wettelijk huwelijk hangt af van de trouwdatum en de gemeente waar jullie trouwen. Zo zijn er momenten die gratis kunnen zijn (bijv. maandagnamiddag in Mechelen), of momenten die tot 250 euro kunnen oplopen. (bijv. een zaterdagnamiddag in Oostende) Het trouwboekje moet je nog eens apart betalen en kost gemiddeld 10€ tot 20€. Laten we in het totaal een gemiddelde prijs van 150 euro nemen. Zo’n 1 op 4 koppels trouwt dan ook nog eens voor de kerk. De kosten voor een kerkelijke huwelijksdienst bedragen sinds 1 januari 2011 250 euro.

trouwen

Naast de formaliteiten zijn er nog een heleboel andere (leuke) dingen aan trouwen verbonden, zoals een feest, een reis, ceremoniewagens, … die ook een impact op jullie spaarrekening hebben. Een stevig trouwfeest blijkt al snel 12.000 euro te kosten, maar dat kan nog eens gemakkelijk oplopen tot zo’n 25.000 euro. Alles is afhankelijk van locatie, aantal genodigden, huwelijksplanners, soort wagens (bijv. 500 euro voor een limousine), receptie (gemiddeld 20 euro per gast), avondfeest met driegangenmenu, … . Laat je bij wijze van spreken een nonkel foto’s trekken, of kiezen jullie voor een huwelijksfotograaf die wellicht rond de 1.000 euro kost. Nodig je een bandje uit om muziek te spelen op het avondfeest of is je broer als dj voldoende?

In ieder geval, je trouwt maar één keer (daar gaan we toch vanuit). Dus, trouwen mag best wat geld kosten. En misschien willen de (schoon)ouders wel wat bijspringen?

Lees ook: checklist huwelijk plannen