Belgische horloges: van top-design tot pop hype

Hét horlogeland bij uitstek is Zwitserland. Zwitserse fabrikanten zijn de grote spelers op de horlogemarkt en merken als Breitling, Rolex of Swatch zijn bekend bij velen. Toch is het niet alleen Zwitserland dat de klok slaat op horlogegebied. Niet zo lang geleden presenteerden we nog een aantal prachtige Italiaanse uurwerken, maar nu willen we ons richten op België. Belgische ontwerpers timmeren aan de weg, behoren al lang tot de gevestigde orde, of zijn juist bezig die gevestigde orde overhoop te gooien.

Van Esser A One & Lebeau-Courally

horloge van esserJuwelier Denis van Esser uit Hasselt maakt al meer dan 30 jaar unieke juwelen en is in de jaren negentig, geïnspireerd door kleinschalige Franse ontwerpers, begonnen een exclusief Belgisch horloge te ontwikkelen. In 1997 begint hij aan het A One horloge dat in 2002 op de markt verschijnt. Een Van Esser-horloge is niet voor iedereen weggelegd; een nieuw uurwerk is verkrijgbaar vanaf ongeveer 4.000 euro.

De firma Lebeau-Corally heeft zich onder impuls van de nieuwe eigenaar Joris Ide sinds 2010 ontwikkeld tot een volwaardige horlogeproducent die Belgisch ontwerp met Zwitsers vakmanschap combineert. Het juweel uit de collectie is het horloge ´Le Prince´, dat verkrijgbaar is vanaf € 4.350.

Maxence van der Bauwede & Rodania

Maxence van der Bauwede is de vierde generatie Van der Bauwede die zich specialiseert in het ontwerpen en fabriceren van uurwerken. Zijn overgrootvader Alexis creëerde de merknaam in België in 1890 en werkte vooral aan grote (kerk)klokken. Maxence is sinds de jaren tachtig actief in Genève en heeft een aantal boetieken opgezet die de eigen horloges wereldwijd succesvol aan de man brengen.

Het merk Rodania kent een geschiedenis die juist van Zwitserland naar België leidt. De firma is in 1930 in Lengnau door de familie Baumgartner opgericht, maar opent al in 1947 internationale kantoren, onder andere in Brussel. Dit kantoor komt in 1951 onder leiding van Manfred Aebi te staan en het is de familie Aebi die de onderneming in de jaren 90 van een dreigend faillissement redt. Ze koopt het merk Rodania met alle licenties en zet de traditie vanuit België voort. Rodania produceert op grotere schaal en is ook prijstechnisch toegankelijker voor horlogeliefhebbers. Net als het volgende merk dat we willen presenteren vind je de horloges van Rodania eenvoudig online.

Ice-Watch

ice watchDe Ice-Watch is het jongste Belgische horlogemerk, maar heeft de markt al op stormachtige wijze veroverd. Door slimme marketing in samenwerking met bekende muzikanten als Katy Perry, de Black Eyed Peas en David Guetta heeft Ice-Watch heel veel horloges kunnen verkopen. De eerste typisch felgekleurde polshorloges komen in 2007 op de markt en al in 2010 worden er jaarlijks 200.000 verkocht. Het merk is razend populair bij jongeren en heeft zo een een hele nieuwe afzetmarkt voor horloges kunnen openen.

Tags: