Last van lage bloeddruk?

Een te hoge bloeddruk is niet gezond, maar een te lage bloeddruk kan ook voor problemen als duizeligheid zorgen. Wat is ‘laag’ en wat kun je er tegen doen?

Lage bloeddrukDe waarde van je bloeddruk wordt altijd uitgedrukt in twee getallen: de boven- en de onderdruk. De gemiddelde normale waarde ligt rond 120 over 80. Sommige mensen hebben van nature een hogere of lagere bloeddruk, maar dit kan ook beïnvloed worden door bepaalde factoren als leefomstandigheden, erfelijkheid, lengte, gewicht, leeftijd en schildklierwerking.

We weten al dat een te hoge bloeddruk niet zo gezond is en de bloedvaten beschadigt, maar duikt je onderdruk onder de 60, dan kun je ook problemen krijgen. Een te lage bloeddruk herken je aan symptomen als duizeligheid, zwarte vlekken voor de ogen en flauwvallen. Je voelt je moe of een beetje depressief.

Een lage bloeddruk is het gevolg van te weinig bloed in de hersenen, maar wel in de rest van je lichaam. Dit gebeurt na een warme maaltijd (te veel bloed in de buik), bij het opstaan uit bed of uit een stoel (te veel bloed in de benen) en bij omhoogkijken (waarbij de halsslagader wordt gerekt). De symptomen verdwijnen normaal gezien ook weer snel, wanneer je lichaam ingrijpt en de bloeddruk weer verhoogt.

Enkele tips die helpen tegen een te lage bloeddruk:

  • Eet wat meer zout en kies voor zoute snacks
  • Drink mineraalwater met een hoog zoutgehalte
  • Voel je dat je gaat flauwvallen, ga dan zitten of liggen.
  • Zorg dat je uitgerust bent: vermoeidheid maakt het erger
  • Beweeg voor het opstaan eerst even met de benen om de bloedcirculatie te bevorderen
Katja Cloetens