Door 04/04/2013 Lees verder →

Hoe herken je een melanoom?

We lopen graag in het zonnetje of kruipen wel eens onder de zonnebank. Maar ben jij je wel bewust van het risico op huidkanker? En hoe herken je kwaadaardige pigmentvlekjes, of melanomen, op je huid?  

6 mei is het Euromelanoma-dag, op die dag kun je je huid gratis laten screenen bij de dermatoloog. Dus het is zeker niet onbelangrijk om even bij het risico op huidkanker stil te staan. De laatste vijftig jaar is het aantal patiënten immers flink gestegen. Dat komt enerzijds omdat we vaker en verder op reis gaan in vergelijking met vroeger, en anderzijds omdat een bleke huid nu eenmaal niet geschikt is om uren in de zon te liggen. Ja, ook de zonnebank is een boosdoener, maar daarnaast speelt ook erfelijkheid een rol. Gelukkig hebben we meer kans op genezing, als we er sneller bij zijn. De signalen van een melanoom herkennen, is dus de boodschap. Wacht bij twijfel niet te lang om naar de dokter te gaan. Meestal is er maar een kleine ingreep nodig en wordt het verdachte vlekje onder plaatselijke verdoving verwijderd.

Signalen van een melanoom

  • Let op veranderingen als asymmetrie. Zijn de twee helften van de moedervlek gelijk of is één kant afwijkend?
  • De rand van de vlek moet mooi egaal zijn en dus niet gekarteld.
  • Een gezonde pigmentvlek heeft één egale kleur, en dus geen mengelmoes van verschillende tinten.
  • Vlekjes kleiner dan 6 millimeter zijn doorgaans ongevaarlijk. (Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.)
  • Wees aandachtig voor verdachte veranderingen in het uitzicht van de vlek. Als de vlek van vorm verandert of begint te jeuken, raadpleeg je best een dokter.

Voorkom huidkanker

Uiteraard kun je ook preventief maatregelen treffen om huidkanker te voorkomen. De voornaamste regel is om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Vermijd de meest intense zon op het middaguur, draag een T-shirt en smeer voldoende en regelmatig zonnecrème.

Wil jij je laten screenen op 6 mei? Schrijf je nu al in op www.euromelanoma.org/belgium/.

Katja Cloetens

Geplaatst in : Gezond & Fit

Comments are closed.