Door 18/04/2015 Lees verder →

Hoe gezond is venkel?

Venkel is een lekkere groente en je hoort wel eens zeggen dat het een geneeskrachtige werking heeft. Maar hoe gezond is venkel dan wel precies en welk effect heeft het?

is venkel gezond

Photo credit: pha10019 / Foter / CC BY-NC-ND

Dit weekend at baby Boaz voor het eerst venkelpuree. Een beetje twijfelachtig, want venkel heeft toch een specifieke smaak. Maar blijkbaar zou de groente echt gezond zijn en een aantal geneeskrachtige effecten hebben. Daar wilde ik graag meer over weten en dit is wat ik ontdekte.

Krampen en darmproblemen

Venkel wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt als een middeltje tegen darmkrampen. Heb je veel last van winderigheid, misselijkheid of gevoelige darmen, dan moet je zeker eens wat venkelthee proberen. Ook bij menstruatiepijnen zou de knol zijn werk doen. Vooral de zaden van de venkelplant hebben een heilzaam effect. De krachtigste vorm vind je terug in de venkelolie die uit de zaden wordt geperst, of je kunt dus ook de extracten uit de zaden trekken, die als thee worden bereid.

Borstvoeding

Venkelthee is ook goed tijdens de borstvoeding. In venkel zit immer anethol, een fyto-oestrogeen. Deze stof stimuleert de melkproductie en verlicht kolieken. Venkel zou zelfs de aanwezigheid van kankertumoren bestrijden. Maar om dit te bewijzen heeft men alleen nog maar testen op dieren gedaan. Te veel anethol is dan ook weer een beetje gevaarlijk in te hoge dosissen. 200 gram venkel is dan ook voldoende. Normale hoeveelheden in gerechten zijn veilig.

Mondverfrisser

Door de frisse, anijsachtige smaak, werkt venkel als een natuurlijke mondverfrisser. De essentiële oliën worden zelfs gebruikt om tandpasta’s te verrijken. Of je kunt even kauwen op een blaadje venkel voor een frisse mond.

Weinig calorieën

De venkelplant bevat weinig calorieën en helpt daarom ook bij het afvallen. Kauwen op venkelzaad onderdrukt zelfs het hongergevoel. Ideaal om enkele kilo’s helpen te verliezen.

Katja Cloetens

Geplaatst in : Gezond & Fit

Comments are closed.