Door 02/12/2015 Lees verder →

Glutenvrij eten, wat betekent dat?


Bijna 1 op iedere 100 personen heeft last van gluten. Dit is een woord uit het Latijn, dat letterlijk lijm betekent. Gluten komen vooral voor in granen, dus ook in spelt, amaranth, boekweit en kamut. Zij tasten de darmwand aan en zorgen voor heel wat overlast.

gluten glutenvrij dieetGezonde voeding

We zijn gebaat bij gezonde voeding. Dat geldt eens te meer voor iemand met coeliakie ofwel iemand met een beschadiging van de slijmwand van de darmen. Zo’n persoon kan geen gluten verdragen. Nou lijkt het niet zo moeilijk om, als je weet dat je er last van hebt, een glutenvrij dieet vast te stellen, want je eet gewoon geen granen en geen pasta’s meer en daarmee is het probleem opgelost. Helaas is het niet zo eenvoudig, want er zijn heel wat gluten te vinden in voedingsmiddelen waarin je het niet zou verwachten. Om een glutenvrij dieet te kunnen volgen, zul je dus steeds weer op de verpakking moeten nagaan wat er in een product zit. Kijk maar eens hoe vaak bijvoorbeeld glucose of suiker aan vleeswaren is toegevoegd. In ieder geval 100% glutenvrije producten zijn:
* aardappelen
* groente
* rijst
* peulvruchten
* noten
* eieren
* melk en veel zuivelproducten, zoals yoghurt en
* fruit.
Voor vlees geldt dat het in principe glutenvrij is als er geen paneermeel bij gebruikt is. Even checken kan echter nooit kwaad.

Glutenallergie

Hoe weet je dat je last hebt van gluten? Soms is het heel eenvoudig, want dan heb je na het eten van gluten buikpijn, diarree of constipatie. Soms is het moeilijker, omdat er kwalen optreden die je niet direct verbindt met een glutenallergie. Denk aan hoofdpijn, bloedarmoede of zelfs depressies. Heb je last van een van deze ziektebeelden, probeer dan of een glutenvrij dieet je helpt er van af te komen. Nou is het voor de een heel eenvoudig om brood of crackers te laten liggen, terwijl dat voor de ander best een probleem vormt. Zoek in dit laatste geval naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld Quinoa of amandelmeel, want beide zijn glutenvrij. Het probleem bij gluten is dat ze de darmwand aantasten en kapot maken. Door een glutenvrij dieet kan de schade veelal gerepareerd worden. Het is daarbij van belang niet van dat dieet af te wijken, wat betekent dat je dus buitenshuis bij onzekerheid liever niets te eten neemt, dan iets waardoor het evenwicht weer verstoord wordt. Neem daarom altijd zelf iets te eten mee, zodat je minder snel in verleiding komt.

Kinderen en gluten

Of een kind wel of geen gluten kan verdragen, wordt al snel duidelijk. In principe zal ieder kind bij de kennismaking met brood een paar dagen hardere ontlasting hebben. Houd dat aan en krijgt het last van constipatie dan kan dat op een glutenallergie duiden. Maar reageer niet te snel, want misschien is het iets anders. Raadpleeg de arts bij onzekerheid. Een kenmerk van een glutenallergie is gewichtsverlies of het tegenovergestelde, namelijk gewichtstoename. Valt een kind, en dat geldt natuurlijk ook voor volwassenen, relatief snel af of neemt het gewicht fors toe, dan kan dat op een glutenallergie duiden. Een derde kenmerk is dat glutenproblemen zo maar kunnen opduiken, zelfs op oudere leeftijd. Alsof ze er nooit eerder zijn geweest.

Vitamines en mineralen

Mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen, kunnen aan een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen lijden. Dat los je snel op door noten, quinoa, maïs, kokos, rauwkost, pompoen- en zonnepitten en fruit te eten, in een combinatie met peulvruchten. Op die manier krijgt het lichaam alle mineralen, vitamines en andere stoffen die het nodig heeft. Belangrijk is wel dat daarbij op de hoeveelheid gelet wordt. Meer dan 30 tot 40 gram noten per dag draagt niet bij tot de gezondheid, maar tot toename van het gewicht. Gezouten noten, dus ook pinda’s, dragen bij aan hoge bloeddruk en andere kwalen. Een glutenvrij dieet volgen is niet moeilijk, als je maar rekening houdt met hetzelfde wat voor ieder dieet geldt: teveel is altijd schadelijk.

Geplaatst in : Gezond & Fit

Comments are closed.