Een burn-out is geen depressie

Depressie

Wat? Een stemmingsstoornis. Je bent ongelukkig, futloos, hebt nergens meer plezier in en staat somber in het leven.
Oorzaak? Kan ook ontstaan als er geen overbelasting is op professioneel vlak. Een depressie kan ook door fysiek lijden of een ingrijpende gebeurtenis worden uitgelokt. 30% van de depressies is erfelijk bepaald.
Symptomen? Negatieve gemoedstoestand, piekeren over de zin van het leven, gevoel van neerslachtigheid (plotselinge angstaanvallen of oncontroleerbare huilbuien). In het ergste geval heb je last van zelfmoordneigingen.
Behandeling? Afhankelijk van je klachten kun je terecht bij een psychiater of een psycholoog. Medicatie is vaak aangewezen.

Burn-out

Wat? Een energiestoornis. Je bent extreem moe, maar je kunt wel genieten van een uitstapje met vrienden, een hobby of een goede film.
Oorzaak? Een burn-out is werkgerelateerd: je werk of je werkomstandigheden putten je steeds meer uit tot je batterijen volledig leeg zijn.
Symptomen? Piekeren over het werk, gevoel van professioneel falen, gevoel van opstandigheid en kwaadheid en cynisch gedrag tegenover je collega’s, vaak gepaard met extreme vermoeidheid.
Behandeling? Meestal is medicatie niet nodig, maar ga samen met een therapeut op zoek naar de oorzaak, bij jezelf en op je werkplek en kijk wat je eraan kunt doen.

Lees ook ons artikel ‘Wat is een burn-out en hoe geraak je er weer van af?