10 tips voor glanzend, gezond haar

Mooi en glanzend haar, wie wil dat nu niet? Tijd om je doffe winterkapsel een boost te geven voor de lente met deze tips!

Experimenteren met korte en lange kapsels is leuk, maar momenteel ga ik voor een “stabiele” lange coupe. Dat is gemakkelijk om op te steken en lekker warm voor de oortjes in de winter. Maar natuurlijk hebben lange haren verzorging nodig. Onlangs las ik deze tips, die ik graag met jullie deel.

je haar verzorgen

  1. Ga om de zes weken naar de kapper. Nu ja, voor mij is dat nogal vaak, maar het komt erop neer om je dode puntjes te laten wegknippen. Die zijn namelijk niet te herstellen en je haar ziet er na een kappersbeurt een pak gezonder uit.
  2. Gebruik een conditioner om het vochtgehalte van je haren op peil te houden. Zelfs een gezonde coupe krijgt te lijden onder luchtvervuiling, verwarming, airco, enzoverder. Kies de juiste conditioner voor jouw type haar.
  3. Weg met knopen: een conditioner helpt niet alleen het vochtgehalte op peil te houden, maar ook knopen te verminderen. Breng wat conditioner aan op je haarpunten en vermijd de hoofdhuid. Kam daarna rustig door om je lokken te ontwarren.
  4. Wees voorzichtig met nat haar. Nat haar is kwetsbaar, ga dus niet als een gek tekeer met je handdoek en wees ook rustig met de haarborstel. Je laat je haren best op een natuurlijke manier drogen.
  5. Gebruik je regelmatig een borstel? Kies dan een variant met een zachte rubberen basis (dat helpt tegen statisch haar) en een mix van nylon en varkenshaar. Hoe fijner je haar, hoe fijner de borstelharen moeten zijn. Maar weet ook dat teveel borstelen niet goed is voor je haarschubben!
  6. Gebruik je regelmatig in stijltang? Tel tot maximum 5 seconden bij iedere strook haar die je behandelt. Op die manier kan je kapsel geen schade oplopen door oververhitting.
  7. Verschoon regelmatig je kussensloop. Na een week 8 uur per nacht te slapen, zitten er heel wat vet, vuil en bacteriën op je kussen.
  8. Ga niet slapen met nat haar. Tijdens je slaap, beweeg je en daardoor krijg je meer last van knopen in je lange lokken. Best is om het eerst te drogen en dan een losse vlecht te maken. Zo raakt je haar het minst beschadigd en heb je ’s ochtends geen last van knopen.
  9. Zorg voor een gezond voedingspatroon. Wie te weinig proteïnen eet, krijgt na een tijdje droog en dof haar. Kies vooral voor proteïneleveranciers als zalm en andere soorten vis, vlees, eieren en melkproducten.
  10. Investeer in degelijke producten. Wat meer betalen voor een goede shampoo, borstel of haardroger is minder erg dan met een ongezond kapsel rond te lopen, waar de kapper na enkele weken de schaar in moet zetten.

Katja Cloetens