Falafel? Gezond uit de Libanese keuken!

Alhoewel de Palestijnen daar anders over denken……zeker omdat men er in Israël een nationaal gerecht van heeft gemaakt. De oorsprong ligt in ieder geval in het Midden-Oosten en ze worden in de hele regio gegeten.

falafel

Kleine gefrituurde balletjes, gemaakt van geplette kikkererwten en soms ook wel van tuinbonen. Afhankelijk van het land worden er alleen kikkererwten, een mix van bonen en erwten, of, zoals in Egypte, alleen bonen gebruikt.

Een heerlijk vegetarisch gerecht dat in het Midden-Oosten vooral vaak gegeten wordt in de Ramadan-periode. Tijdens deze periode van vasten wordt het eten van vlees tot een strikt minimum beperkt en zorgt het eten van falafel voor voldoende vitaminen en calorieën. Bovendien zitten kikkererwten boordevol ijzer en eiwitten dus vormen ze een perfecte aanvulling op een vegetarisch dieet of gewoon als lekkere snack voor iedereen!

Voedzaam, smaakvol en ook nog eens heel simpel te maken; lekker met een knoflooksaus, een zachte yoghurtsaus of een sausje op basis van uien.

Zelf falafel maken

De kunst zit hem in het voldoende lang laten weken van de kikkererwten; minstens 16 uur is aan te raden.
Na het uitlekken en droog deppen de erwten zeer fijn malen of pureer ze met een blender; knoflook, munt, sjalotje, chilipoeder en koriander erbij; je mag het best flink kruiden, laat je fantasie maar de vrije loop!

Opnieuw goed door elkaar mengen en het geheel (afgedekt met plastic folie) in de koelkast een uurtje laten opstijven.
Het goed laten weken van de erwten of bonen maakt de structuur van de uiteindelijke pasta een stuk zachter en het geheel is dan ook veel makkelijker te verwerken. Mocht je geen zin hebben om zo lang te wachten; kikkererwten worden ook in pot of blik verkocht, dan ben je van dat lange weekproces af. De smaak is wel iets minder dus als je de tijd hebt, of er op tijd aan denkt dan is inweken lekkerder.
Deze potten zijn wel weer heel geschikt om humus van te maken, een zacht, zalfachtig smeersel gemaakt met sesampasta (tahin), ook weer heel lekker bij de falafel 🙂

Maak je handen een beetje vochtig en rol van stijve massa uit de koelkast balletjes van 2 à 3 cm en frituur ze als bitterballen (op 175 gr. en het liefst in zonnebloemolie).

Maak ze zeker niet te groot anders duurt het te lang voordat ze gaar zijn en wordt de korst te bruin en hard.
Mocht je deeg te nat zijn dan kan je een paar eetlepels bloem toevoegen, is het te droog dan mag er een scheutje olijfolie bij.

Je falafel is klaar als de balletjes mooi bruin gekleurd zijn.

Teveel werk, of geen geduld: de meeste shoarmazaken verkopen ze als een soort fastfood, soms in een pita-broodje.
Eet smakelijk!