Combineer ingrediënten met foodpairing

Verrassende recepten maken is helemaal niet zo moeilijk. Toch niet als je aan foodpairing doet. Haal de master chef in jou naar boven en ontdek welke ingrediënten echt (op wetenschappelijk gegronde basis) samengaan.

FoodpairingWat is Foodpairing?

Foodpairing bestaat al een tijdje. Het bedrijf Foodpairing.com werd al 2007 gelanceerd en vormt sindsdien een onmisbare inspiratiebron voor topchefs en barmannen. Niet alleen je persoonlijke smaak kan vertellen of twee ingrediënten bij elkaar passen, maar ook wetenschappelijke aroma-analyses kunnen goede combinaties maken. Foodpairing is helemaal op dit laatste principe gebaseerd, en vormt dus een objectief overzicht van ingrediëntencombinaties. Deze combinaties, op basis van de overeenstemmende aromacompenenten, worden gevisualiseerd in de zogenaamde foodpairing tree.

Foodpairing tree

FoodpairingJe hoeft dus geen wetenschappelijk talent te zijn om foodpairing te begrijpen, dankzij de visuele foodpairing tree. Elke tak stelt een categorie voor, bijvoorbeeld zuivel, vlees of kruiden. Als je op de categorie klikt, komen er verschillende subcategorieën tevoorschijn. Zo bevat de categorie kruiden bijvoorbeeld de subcategorieën kruiden, specerijen, bloemen en planten. Wanneer je een product selecteert, komt dit in het midden te staan en krijg je daarrond de ingrediënten te zien waarmee het gekozen product goed combineert. Hoe dichter een ingrediënt bij het midden staat, hoe beter de combinatie.

Op deze manier ontdek je combinaties van ingrediënten die je zelf nooit had kunnen bedenken. Bovendien bestaan er meer dan 1000 interactieve foodpairing trees, de variaties zijn dus eindeloos. Ideaal wanneer je een kleine variatie wil aanbrengen in een klassiek recept. Of als hulp wanneer je een nieuw menu aan het creëren bent en er ontbreekt iets, maar je weet niet wat.

Foodpairing app

Binnenkort is de Foodpairing app voor iPad gratis te downloaden. Met deze app kun je gratis tot 100 ingrediënten nagaan via het principe van de foodpairing trees. Van appel tot kip, pompoen tot chocolade, experimenteren is de beste manier om te leren. Betalende leden kunnen zelfs tot 1.000 ingrediënten gaan. Met dezelfde login kan je ook op de Foodpairing.com website inloggen. Daarnaast zullen ook meer dan 30 van de beste cocktailbars en restaurants ter wereld gratis cocktails of proevertjes serveren bij het tonen van de Foodpairing app op iPad (voor de 15 eerste).

In de app, zullen de Foodpairing trees, net zoals op de website, interactief zijn, je kan op de categoriën klikken voor info of om meer combinaties te ontdekken.

Eén kleine negatieve opmerking, de iPad applicatie is alleen in het Engels. Toch wel beetje jammer, want al die Engelstalige benamingen zijn niet altijd zo gekend.

Katja Cloetens