Door 31/01/2013 Lees verder →

  Is Bokwa de nieuwe Zumba?

  Na Zumba pakken de fitnesscentra nu uit met Bokwa als nieuwste dansworkout waarmee je naar verluidt 1000 calorieën zou verbranden. Als dansfanaat vroeg ik me natuurlijk af wat Bokwa precies inhoudt en wat het verschil is met Zumba.

  Zo’n 3 à 4 jaar geleden kwam de Zumba-obsessie overgewaaid uit de Verenigde Staten naar ons landje en plaatsten bijna alle fitnesscentra meteen een hele reeks workouts op hun lessenrooster. De hype sloeg blijkbaar aan, want de lessen zaten meteen vol. En ook in de huiskamers vinden vooral vrouwen hun afleiding in de DVD’s met heupschuddende bewegingen op zuiders klinkende muziek. Tot vandaag blijft de fitnessworkout populair, maar nu probeert een nieuw concept uit Los Angeles, Bokwa, de Zumba van de troon te stoten. Zal het daarin slagen of hebben we genoeg van dit soort dansuitdagingen?

  Het geheime Bokwa-ingrediënt?

  Net als Zumba gaat het bij Bokwa om een intensieve cardiotraining waarbij dansbewegingen de basis vormen, maar dan “zonder choreografie”. Beetje vreemd, vind ik. Want alle dansbewegingen op muziek vormen nu toch eenmaal een geheel? Blijkbaar teken je tijdens de Bokwa-bewegingen letters en cijfers met je voeten waardoor je gemakkelijker de move zou kunnen onthouden en je op die manier niet moeten liggen tellen tot 8. Want toegegeven, het is veelal het ritmisch tellen op muziek wat kan demotiveren. De fitnessstijl beweert dus dat BOKWA-lessen super gemakkelijk zijn. Feit is dat je wel eerst even de stappen en de structuur moet leren, maar die zouden vrij eenvoudig zijn. (Dringend tijd om dat te gaan testen.)

  Bij Zumba dans je op feestelijke muziek uit Zuid-Amerika of Afrika, bij Bokwa gaat het om energiegevende radiohits. Zolang het maar up tempo is en je er niet echt bij stil staat dat je aan het sporten bent, denk ik dan. De uitvinder van Bokwa, fitness personality Paul Mavi, heeft een Zuid-Afrikaanse roots, dus aan ritme zal het de stijl niet ontbreken.

  1000 calorieën

  Over het “beloofde resultaat” heb ik mijn bedenkingen. Ik lees in verschillende artikels dat je met Bokwa tot 1200 calorieën kunt verbranden. Maar dan vergeten ze er toch altijd even bij te vermelden dat dit afhankelijk is van hoe intensief je zelf meedoet. Als je tijdens de les blijft stilstaan of je doet de bewegingen wat rustiger aan, dan begrijp je best dat je minder calorieën verbrandt dan iemand die een heel uur enthousiast en zonder ophouden staat te springen. Misschien moeten ze meer focussen op het resultaat van een beetje beweging? Je wordt soepeler, je conditie bouwt op, je krijgt meer energie en voelt je beter in je vel, … en dan is het afslanken een mooie bonus!

  Benieuwd hoe Bokwa eruit ziet? Bekijk het filmpje. (En toegegeven, het lijkt toch wel een beetje op Zumba, niet?)

  Katja Cloetens

   

  Geplaatst in : Gezond & Fit